In onze snel veranderende digitale samenleving staat de overheid voor de grote uitdaging om haar dienstverlening efficiënter, flexibeler én veiliger te maken. Burgers verwachten dat overheden ook via digitale communicatiekanalen makkelijk bereikbaar zijn en reageren op verzoeken en aanvragen. Daarnaast is er veel vraag naar portalen en apps waarmee burgers zelf zaken zoals vergunningsaanvragen kunnen regelen.
Zeker op lokaal niveau is het belangrijk dat de (digitale) lijntjes tussen overheidsinstanties en burgers kort zijn. Daarom moeten gemeenten en provincies investeren in flexibele digitale oplossingen. De noodzaak om digitale transformatie serieus vorm te geven, zorgt ervoor dat lokale overheden een groeiende interesse hebben in het migreren van hun IT-infrastructuur en -diensten naar de cloud. Hoewel dit zeker ook uitdagingen met zich meebrengt, bieden goede cloudoplossingen uiteindelijk significante voordelen. U leest er alles over in dit blogartikel.
De belangrijkste voordelen
De cloud biedt lokale overheden die hun IT-infrastructuur, dienstverlening en informatiemanagement willen moderniseren verschillende mogelijkheden. We zetten de belangrijkste voordelen veilig digitaliseren en verwerken van informatie in de cloud kort voor u op een rij.
1. Meer mogelijkheden voor modernisering en efficiënte dienstverlening
De cloud maakt het mogelijk om doelstellingen op het gebied van modernisering en efficiënte dienstverlening beter te realiseren door alle mogelijkheden die moderne technologieën bieden te benutten. Gegevens snel inzichtelijk maken met tools als Power BI en Power Apps? Communicatievoorkeuren van burgers in kaart brengen met AI? Of selfserviceportalen ontwikkelen waarmee inwoners van een gemeente vergunningsaanvragen kunnen doen, documenten (paspoorten, ID-kaarten, ontheffingen) kunnen aanvragen of meldingen kunnen doen? Met de cloud kan het allemaal.
2. Korte implementatietijd en minimale investering
De meeste cloudoplossingen kennen een korte implementatietijd en zijn dus snel na aanschaf te gebruiken. Bovendien zijn de investeringen die u vooraf moet doen in de eigen IT en infra minimaal. De cloud levert ook een kostenbesparing op bij het beheren van uw eigen IT-diensten en -infrastructuur, vooral omdat de cloudprovider voor een groot deel verantwoordelijk is voor het beheren en operationeel houden van uw cloudomgeving.
3. Toegankelijke applicaties
Hybride werken is op veel plekken de norm. De cloud draagt sterk bij aan de toegankelijkheid van applicaties. Medewerkers kunnen deze namelijk overal, altijd en op elk apparaat (dat voldoet aan de gewenste veiligheidsstandaarden) gebruiken.
4. Schaalbaarheid
De cloud biedt een enorme schaalbaarheid op het gebied van systeemcapaciteit en functionaliteit. Dit maakt het mogelijk om IT-systemen en -diensten snel te vernieuwen en extra resources toe te voegen zonder te investeren in dure nieuwe hardware.
5. Makkelijker omgaan met complex systeembeheer
De cloud biedt een enorme schaalbaarheid op het gebied van systeemcapaciteit en functionaliteit. Dit maakt het mogelijk om IT-systemen en -diensten snel te vernieuwen en extra resources toe te voegen zonder te investeren in dure nieuwe hardware.
6. Geavanceerde beveiligingsopties
We leven in een tijd en samenleving waarin cybercriminaliteit toenemen en waarin de regels voor data- en privacybescherming (AVG, ISO 27001) strikt zijn. Overheidsorganisaties hebben op het vlak van betrouwbaarheid en databescherming een voorbeeldfunctie. Veel moderne cloudoplossingen bieden de mogelijkheid om geavanceerde beveiligingsmaatregelen (identiteits- en toegangsmanagement) toe te passen en zo een even sterke als cruciale verdedigingslinie te formeren tegen cyberdreigingen.
7. Altijd de laatste versies en updates
Werken met de laatste versies en update van een applicatie of programma is belangrijk, zowel vanuit het oogpunt van functionaliteit als veiligheid. Het bijhouden en consequent doorvoeren van updates kan in een traditionele IT-setting (on-premises) een tijdrovende en lastige klus zijn. Soms worden updates daarom niet (tijdig) uitgevoerd. In de cloud gaat dit grotendeels automatisch, waardoor u altijd met de nieuwste, veiligste en meest geavanceerde versie van een applicatie of programma werkt.
8. Eenvoudig en snel innoveren
Veel applicaties zijn tegenwoordig ‘cloud-based’ (draaien in de cloud) of zelfs ‘cloud native’ (ontwikkeld in en voor de cloud). Ook technologieën als AI, machine learning en IoT zijn nauw verweven met de cloud. Lokale overheden die gebruikmaken van de cloud kunnen daarom makkelijker digitaal innoveren, wat de dienstverlening richting burgers weer ten goede komt.
9. Personeel en kosten
De IT-arbeidsmarkt is momenteel erg krap: de vraag naar gespecialiseerde IT’ers en technisch personeel is veel groter dan het aanbod. Met de inzet van cloudoplossingen reduceert u veel beheertaken als het uitvoeren van updates, beveiliging en back-ups.
Daarnaast elimineert u bij het gebruiken van cloudoplossingen de noodzaak voor lokale servers en infrastructuur, waardoor u kosten kunt besparen op zowel onderhoud, upgrades als energieverbruik.
Meer informatie over automatische documentverwerking in de cloud?
Een goede cloudoplossing maakt het voor lokale overheden makkelijker om hun informatieomgeving naar het volgende niveau te tillen en een verbeterslag te maken op het gebied van automatisering, efficiëntie, innovatiekracht, kostenbesparing en gebruiksvriendelijkheid.
Wilt u meer weten over informatiemanagement in de cloud en ons DigitaalOntvangstPortaal? Bel dan gerust naar +31 (0)33 460 60 50 of stuur een e-mail naar info@bmconsultants.nl.