“Binnen drie maanden tijd hebben wij maar liefst 7.000 bodemrapporten met een totaliteit van 400.000 pagina’s volledig automatisch geanonimiseerd. Dus zonder handmatige controles. Kleine onvolkomenheden in het eindresultaat hebben we daarbij voor lief genomen.
Na een duidelijke instructie is het heel eenvoudig om een document in vier stappen, inclusief (steekproefsgewijze) handmatige controle mogelijkheid, automatisch geanonimiseerd als pdf op te slaan. De betrouwbaarheid van de anonimisering is hoger dan bij andere oplossingen, die wij getest hebben. Door termen op een toegestane en niet toegestane lijst te definiëren en lerende algoritmes kan de nauwkeurigheid nog verder verbeterd worden.
Het heeft ons als organisatie alleen al aan het handmatig controleren van de documenten meer dan 1 jaar werkuren bespaard!
Ook kunnen wij nu inwoners en bedrijven, als extra service, op de website de geanonimiseerde bodemrapporten aanbieden. Dat hadden we anders niet kunnen doen i.v.m. de AVG.” Rene Nederstigt Information Security Officer/Privacy Officer
Klantvraag
De Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) zocht naar een softwarematige oplossing om automatisch documenten te anonimiseren. Onder anonimiseren wordt verstaan: het onherroepelijk onherkenbaar maken van privacy gevoelige gegevens. De volgende eisen werden in elk geval gesteld: ODBN biedt niet-geanonimiseerde documenten aan de oplossing aan en wil deze zo goed als geheel geanonimiseerd terug ontvangen. Medewerkers willen zo nodig nog wel een mogelijkheid hebben om zelf een controle uit te voeren en aanpassingen te verrichten.
Opdracht
De BM Dataprotector is geïmplementeerd en de omgevingsdienst heeft ervaring opgedaan met het automatisch anonimiseren op basis van taaltechnologie. Naast de algemene Dataprotector inrichting is er voor het verwerken van bodemrapporten een specifieke verwerkingsflow beschikbaar gesteld.